PROFESSORS

Published on October st, 2012

Jornades de formació del programa Professors i Ciència: “com els organismes s’adapten a l’ambient.”

LCATM, l’Institut de Biologia Evolutiva i Fundació Catalunya-La Pedrera us conviden al curs: Com els organismes s’adapten a l’ambient.
L’objectiu del curs és l’actualització de coneixements per a professorat en el camp de la Biologia Evolutiva i la facilitació de recursos didactics que permetrà al professorat comunicar aquests coneixements al seu alumnat.
Un dels conceptes bàsics en Biologia Evolutiva es l’adaptació per selecció natural. Entendre aquest concepte te aplicacions molt diverses com per exemple en el tractament de malalties, en la conservació del medi ambient, en l’estudi de la biodiversitat i en la resolució de problemàtiques socials: ja que entendre com els organismes s’adapten al seu ambient és un baluard científic contra el racisme.
Malgrat això, l’adaptació per selecció natural és un concepte que costa entendre. En aquest curs explicarem de forma didactica el concepte d’adaptacio per seleccio natural. Farem també un repas de les noves tecnologies que es fan servir actualment en l’estudi de l’adaptació com ara les tècniques d’ultraseqüenciació. Els professors tindran també l’oportunita d’escoltar a dos investigadors de l’Institut que explicaran breument els seus projectes de recerca en adaptació en humans i en Drosophila.

 

Actualització de coneixements per a professorat d’ESO i Batxillerat i presentació de la plataforma de divulgació La Ciència Al Teu Món. 

“Com els organismes s’adapten a l’ambient” 27 de febrer de 2013, 5:30pm, Sala Charles Darwin, Parc de Recerca Biomedica de Barcelona.

Descarregar el pwp de la xerrada

La Ciència Al Teu Món es posa a la pell dels joves per mostrar-los la importància i les implicacions de la ciència en la seva vida quotidiana. A diferència d´altres plataformes de divulgació, que se centren només en la difusió de continguts científics, La Ciència Al Teu Món també vol transmetre els valors necessaris per construir una societat oberta, competitiva i amb visió de futur: raonament, perspectiva oberta, tolerància i respecte per l’evidència.

El projecte que presentem ara “Com els organismes s’adapten al seu ambient?” és el primer d’una serie de continguts de divulgació científica dirigits a joves i que pretenen facilitar la comprensió de la recerca que es fa ara mateix a Catalunya i de la seva importància en el dia a dia dels joves.

La Ciència Al Teu Món vol també facilitar materials i eines educatives que ajudin als professors en la seva tasca educativa com ara tallers d’actualització de coneixements pel professorat i tallers educatius pels estudiants.

 

Repte LCATM: premis per les escoles.

Ajuda’ns a fer arribar el projecte al major nombre de joves possible. El llançament de la plataforma comença amb un concurs per tal de motivar als joves a visitar la web. Les escoles que aconsegueixin un major número de propostes finalistes seran premiades amb:

  • una visita a l’Institut de Biologia Evolutiva. Els alumnes tindran l’oportunitat de veure de prop les instal·lacions d’un centre de recerca i assistiran a tallers específicament dissenyats per públic d’aquesta edat que els mostraran algunes de les diferents àrees d’investigació que es duen a terme a l’Institut.
  • un lot de material educatiu gràcies a l’editorial Santillana. Els materials educatius de Santillana inclouen els últims coneixements, actualitzacions educatives, tècniques de comunicació i noves tecnologies. Materials didàctics de recolzament i eines de gestió que faciliten la feina a l’alumne i el professor.
  • assistència gratuita a una de les activitats de Arqueonet. Arqueonet és una empresa de serveis culturals especialitzada en la divulgació de la cultura i l’art de les grans civilitzacions de la història. Les activitats d’Arqueonet van dirigides tant a particulars com a centres (escoles, centres cívics, biblioteques, museus, associacions, …). A tothom que vulgui conèixer d’una forma amena però rigorosa aquestes cultures.

Contacte: lacienciaalteumon@ibe.upf-csic.es